2008-02-14

Håller så sakteliga på att byta blogg...


Tänkte byta till blogger från blogtown - om inte annat för att jag använder picasa och dessutom också kommer att kunna blogga direkt från mobilen om jag har tillfälle med bilder eller så.


Allt väl här. Ska skriva om hoppteknikkursen för Vappu och lägga ut lite bilder när jag hinner, just nu är det som vanligt mycket.

Jag har en restrained recall-fundering: Är det viktigt att hunden "står och sliter sig" hos den som håller den, i väntan på att få springa? Gaia blev felaktigt fasthållen en gång, och det i kombination med att jag har tränat hennes starter och kört burträning (?), gör att hon står väldigt artigt, men när hon väl får gå håller hon hög fart och bra intensitet. Känns inte som nåt jag tänker mecka med, men nån kanske har en åsikt på temat?


Solen strålar ute idag, och jag har massor med jobb att göra. Tänker dock gå ut och köra burträning utomhus, lite 2/2 och spindeln (fast Vappus ospindliga spindel...) i trädgården. En runda får vi ju gå också, fast flickorna har varit ute med husse och haft det skönt redan. Men jag vill också ha sol!

Eva och jag vid Stilla Havet när vi var i LA förra året... Och ja, Eva är naturligtvis barfota...

Glömde berätta en sak: Samuel vaknade i natt med förfärligt ont i magen. Muminmamman ringer 118118 för att bli kopplad till barnakuten. Någon svarar efter att jag har blivit kopplad, jag hasplar ur mig mitt ärende och människan i andra änden säger: "Vad var det för ras sa du?" Hade alltså hamnat på djursjukhuset... Jag sa INTE fel, men snubben på eniro behövde nog lite kaffe eller en snabbkurs i skånska... :)

Tror att Martina vill tvinga mig att tänka här... Så OK, mina anledningar för restrained recalls:

1) det är en övning med mycket fart i med coola belöningar som förbättrar min inkallning
2) det är en övning där jag använder belöningar hos mig, jag blir viktigare
3) om jag varierar när jag ropar på henne lär jag henne att driva på fort ända fram till mig oberoende av vad jag gör (står stilla, går, springer,)

4) går att kombinera med burträning , med cirkelträning för att testa hennes förståelse

Fast: Om jag inte har helt fel för mig så sa Susan att anledningen att de ska vara "restrained" är att man ska få fram "opposition reflex", att hunden strävar efter att få komma iväg. Sen ska jakten kicka in när lilla hunden får springa efter en och sen ska den få coola belöningar för att vilja göra om det och tycka att du är "da mama". Om hunden står stabilt i sin start eller är i sin bur, får du inte fram "opposition reflex". Susan beskrev ett par olika grejer man kunde göra för att hetta upp allting lite:

  • gå ifrån, vänd som om du tänkte ropa, men gå istället iväg igen , böj dig ner, ropa och spring genast iväg
  • ta djupa andetag och låt ordentligt medan du går iväg

Om man kör på en massa sånt, blir det lite startträningsproofing istället. Eller burproofing. Det är väl lite frågan om vad man tränar: spring till mig som en dåre och kolla vad cool jag är med alla de bästa grejerna, eller kan du vara kvar där (och förvisso sen springa som en idiot och kolla vad cool jag är med alla de bästa grejerna...)

Nu ska jag vara en duktig liten arbetsmyra en stund innan jag och dogsen går ut!